Με το μικρό όνομα Ρίτα

Αΰλων ωδές
12 Δεκεμβρίου 2016
Rock Festival
13 Ιανουαρίου 2017

Με την Ειρήνη Βελιμαχίτη, Σκηνοθεσία: Νίκος Σούλης

Ενα νέο θεατρικό έργο του συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Χρονά με τίτλο “Με το μικρό όνομα, Ρίτα” στο Θέατρο Ακάδημος σε σκηνοθεσία Νίκου Σούλη. Το έργο αυτό παρουσιάζει μία γυναίκα – σύμβολο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, την αξέχαστη Ρίτα Σακελαρίου. Την μεγάλη ερμηνεύτρια, η ιστορία της οποίας μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, θα υποδυθεί η ηθοποιός Ειρήνη Βελιμαχίτη.

Το κείμενο του Γιώργου Χρονά σκιαγραφεί την ψυχή της Ρίτας Σακελαρίου, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής της από τότε που ήταν παιδί και φτάνει ως την ημέρα του θανάτου της, μέσα από μία συγκλονιστική εξομολόγηση της ίδιας που στηρίχτηκε σε αφηγήσεις του βοηθού της Λάκη Kορρέ, του ανθρώπου που στάθηκε στο πλευρό της για πολλά χρόνια μέχρι το τέλος.

Το έργο αυτό θα συστήσει για πρώτη φορά στο κοινό το κορίτσι που αργότερα μεταμορφώθηκε στην μεγάλη λαϊκή ντίβα, την γυναικεία ανεξάρτητη ψυχή που γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια και κέρδισε την ζωή και την φήμη της δουλεύοντας σκληρά και ασταμάτητα. Κυρίως όμως, θα αποκαλύψει την εσωτερική πάλη μιας γυναίκας που έζησε τις πιο σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις του 20ου αι., και υπήρξε ταυτόχρονα μητέρα, διάσημη τραγουδίστρια, σύζυγος και ερωμένη αλλά πάνω απ'όλα αρχηγός του εαυτού της. Όλες οι πράξεις εκτυλίσσονται στο ίδιο δωμάτιο και το χρονικό πλαίσιο είναι μία ημέρα: η τελευταία μέρα της ζωής της. Η αφήγηση της Ρίτας έχει έναν παραλήπτη: τον Λάκη, τον πιστό και αφοσιωμένο μπάτλερ της και ..όλους εμάς ως θεατές.

Συντελεστές:

Κείμενο: Γιώργος Χρονάς
Καλλιτεχνική Επιμέλεια και σκηνοθεσία: Νίκος Σούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Παπασπύρου
Παίζουν: Ειρήνη Βελιμαχίτη – Ρίτα, Bασίλης Λέμπερος - Λάκης
Secured By miniOrange